måndag 31 mars 2014

Det är faktiskt fotbollens fel


 Fotbollskram!

Det är verkligen oerhört sällan jag känner ett behov av att säga något om fotboll, men nu är det väl nästan oundvikligt med tanke på det här dödandet det ägnats tid och kraft åt i helgen.

Jag har läst en del inlägg från fotbollsfansen om det här, och det här "Fotbollens helande gemenskap" tycker jag nog är den text som enskilt bäst sammanfattar alla de argument som de allihop kommer dragandes med. Kan vi bara ta ett djupt andetag och gå igenom detta lite?

Läget är alltså ungefär såhär: "folk" tycker att fotbollen är slapphänt som inte reagerar mer, och supportrarna surar och whinear över att "utomstående" (dvs icke fotbollssupportrar) fokuserar för mycket på att fotbollen måste ta ansvar för sin våldskultur och för lite på det sorgliga i att någon dött, vilket supportrarna själva sägs göra.

Enligt krönikan
"Från supporterhåll kom det i stället nästintill uteslutande kondoleanser, omtankar och kärlek till de anhöriga och alla djurgårdare"

Det var alltså i princip INGEN ("nästintill uteslutande"...) som från supporterhåll faktiskt kände att nu kanske det var läge att inte skicka ett "kram, kompis"-sms utan att kanske istället sätta sig ner, ta sig en funderare på läget och komma fram till att nej, det är nog kanske trots allt inte rimligt att fotboll är en sport vars fans slår ihjäl varandra och det måste vi som supportrar nog faktiskt själva ta tag i och göra något åt.

Nä, istället skickar supportrarna en tröstande kramiz till varandra, klappar sina axlar för att de är så stöttande sinsemellan och har en sån härlig gemenskap i allt det här sorgliga och går sedan vidare i sin våldskultur som om allt var fine & dandy och det här bara var en olycklig omständighet. Typ som att bli överkörd på övergångsstället. Han hade otur. Det var trist. Tänd ett ljus. Det var det. Nu tar vi en bärs och kollar lite boll! Sluta hata vår gemenskap!

Påminnelse: det är er "gemenskap" som är själva grunden till att någon dog i helgen. Det är er "gemenskap" som gör att hatet mot andras sk "gemenskap" blir så psykotisk att det i stunden tydligen är rimligt att offra människors liv för att någon tror att någon är bättre på att leka med en boll än någon annan (alternativt har finare eller fulare färger på sin tröja än någon annan?)

Ja, och hur motiverar då fotbollen det här att de inte tar detta mer på allvar? Jo, genom att det är ett "samhällsproblem" och fotbollen därför omöjligen kan hållas ansvarig för det.

"Att det är ett samhällsproblem. Precis som alla (oändligt mycket fler sett till statistik) misshandlar, sexuella övergrepp och rån som sker på de flesta större musikfestivaler varje sommar. Eller valfri nattklubb och större restaurang i landet, som har bråk och ordningsstörningar vareviga helg"

Klassisk barnen-i-afrika-retorik med andra ord. Eftersom det är VÄRRE någon annanstans (syrien, svältande barn, festivalvåldtäkter, atombomber, andra världskriget, djur som är ledsna, e-nummer i mat, etc etc) så måste man faktiskt lösa allt det FÖRST innan man kan komma och avkräva lilla fotbollen något ansvar. Att lösa problem på olika fronter i samhället samtidigt, så tex livsmedelsindustrin sköter sina problem, nattklubbarna sina och fotbollen sina? Nääääeeee, det vore ju faktiskt ORIMLIGT nu får jag ta och ge mig knasiga lilla tjej!


Men hörni, det är inte så orimligt, och det är faktiskt fotbollens fel att folk blir misshandlade och i det här fallet till och med dödade.

Fotboll har massa trevliga delar också. Det är kul med lekar och spel, det är roligt att göra saker med andra och det är kul att ha matchande outfits när man ropar "heja" till folk man gillar.

Det är inte fotbollens fel att våld finns i världen. Det är heller inte fotbollens fel att det finns problem på andra fronter i samhället eller att vi har en manskultur och mansroll som ofta uppmuntrar till våldsamma utspel. Vad det däremot är, det är att det FAN är fotbollens fel att de skiter fullständigt i att folk slår ihjäl varandra i dess namn. Det är FAN fotbollens fel att de inte vågar ta i med hårdhandskar mot supporterkulturen och dess problem på grund av big bizniz och ekonomiska skäl. Det är FAN fotbollens fel att inte lagets övriga fans tar mer avstånd från supportervåldet. Det är FAN visst fotbollens fel att det dog en man, make, son, far i helgen och det är ett jävla hyckleri att försöka påstå något annat och tro att dess härliga "gemenskap" och we shall overcome ska väga upp det förbluffande ignorerandet av supporterproblematiken och den helt totala oviljan att ta ansvar för den kultur den själv skapat och tillåtit växa sig stark.

Att det här varit något fotbollen blundat för länge är ju inget nytt, men det blir onekligen ganska osmakligt när det görs såhär nära inpå en människas faktiska död.

3 kommentarer:

Lakritsbiten sa...

Vilken part i allt detta är "fotbollen" i din text? Antar att det inte är bollen man sparkar på. Så därför jag förstår inte heller din lösning på problemet. För mig är det en förvirrad text.

Lisa sa...

"Fotbollen" är naturligtvis en sammanfattande term för hela fotbollskulturen som inbegriper fans, spelare, klubbar, förbund, journalister, publik och så vidare, precis som man i en text om tex medieklimatet kanske använder sig av uttryck som "radions/tv:s/mobiltelefonins osv osv" utan att mena att det är den faktiska radioapparaten/tv:n/telefonen som gör något. Eftersom det är ett vedertaget sätt att prata om större sammanhang trodde jag det var uppenbart men jag ber om ursäkt om det förvirrade dig. Är det fler saker du inte förstår är du välkommen att fråga så ska jag förtydliga.

Anonym sa...

Haha! Det är inte lönt att förklara för dom som inte begrip